Větrné elektrárny přilákaly tisíce lidí

14. června 2010, Praha – Přibližně dva tisíce návštěvníků si v sobotu nenechaly ujít již tradiční Den otevřených dveří na moderních větrných elektrárnách po celé České republice. Reakce lidí zároveň ukázaly, že lidé se začínají s větrníky sžívat a v krajině je přestávají považovat za cizorodý prvek.

 

Krásného sobotního počasí využily tisíce lidí k návštěvě větrných elektráren, které na 12 lokalitách otevřely své brány široké veřejnosti. Už popáté za sebou měli lidé možnost posoudit, jak daleko se posunula ekologická výroba elektřiny z větru. Pořádající Česká společnost pro větrnou energii akcí zároveň přispěla k oslavě Mezinárodního dne větru, který celosvětově připadá na 15. června.

Informační brožury „Větrná energie současnosti“, balónky, jednoduchou skládačku větrníku, ale především silné zážitky – to všechno si lidé odnášeli po celou sobotu z lokalit, kde své dveře otevřely zájemcům moderní větrné elektrárny. Parný den, který s sebou odpoledne přinesl i tolik očekávaný vítr, nabídl nejen výklad odborníků, ale především bezplatnou prohlídku interiérů větrných elektráren a také pohledy na pracující moderní stroje vyrábějící zelenou elektřinu. Zážitek byl umocněn bohatým doprovodným programem v podobě jízd elektromobilů, elektrokol nebo kitesurfingu.

Zatímco loni na sebe strhl bezkonkurenčně nejvyšší zájem nový větrný park Kryštofovy Hamry v Krušných horách, letos byl zájem o „větrníky“ v jednotlivých lokalitách vyváženější. Přestože k větrným elektrárnám dorazili převážně pozitivně naladění návštěvníci, ukázala většina reakcí, že lidé začínají v tuzemské krajině vnímat moderní „větrníky“ jako jeden z krajinotvorných prvků a postupně se s jejich existencí sžívají.

„Přijeli jsme se na vlastní oči přesvědčit, jak větrníky vypadají a udělat si vlastní názor. V novinách tady na Vysočině o tom člověk čte spoustu někdy i negativních věcí, ale skutečnost vůbec není tak zlá,“ svěřila se třeba rodina z Havlíčkova Brodu, která v plné pětičlenné sestavě dorazila k premiérově otevřeným „větrníkům“ u Věžnice.

„Jsme rádi, že se podařilo navázat na úspěšné čtyři ročníky této akce. Ceníme si velkého zájmu veřejnosti, která se tak na vlastní oči a uši může přesvědčit o chování větrných elektráren za běžného provozu. Už nyní můžu veřejnosti slíbit, že za rok se může těšit na další novinky a ještě bohatší program,“ říká předseda České společnosti pro větrnou energii Michal Janeček.


Česká společnost pro větrnou energii (ČSVE), profesní asociace která v ČR obor zastřešuje, se akcí Den otevřených dveří na větrných elektrárnách připojila k oslavám Mezinárodního dne větru (www.globalwindday.org) pořádaného European Wind Energy Association (www.ewea.org). Partnery akce byly Zelená energie Skupiny ČEZ a Česká pojišťovna.
 

» Více informací naleznete v přiloženém souboru – pro stažení souboru klikněte na ikonu vedle nadpisu článku nebo klikněte zde.

Média




Partneři