Kraj Vysočina chce výrazněji podpořit vznik bioplynových stanic

2.7.2009 Zpravodajství ČTK str. 0 eji zem bjr


Jihlava 2. července (ČTK) - Kraj Vysočina chce více než dosud podporovat výstavbu bioplynových stanic. V energetické koncepci kraje budou mít bioplynové stanice přednost před větrnými a fotovoltaickými elektrárnami. Kraj hodlá zájemcům poskytnout půjčky na projekty a zasadit se o možnost využití evropských peněz na stavbu stanic. Dotace by mohly pokrýt kolem 70 procent uznatelných nákladů. ČTK to dnes řekl radní Josef Matějek.
Podle Matějka zatím stanice úspěšně fungují v Lípě na Havlíčkobrodsku a v Koutech na Třebíčsku. Na celé Vysočině by jich v dohledné době mohlo vzniknout deset až 15. Celou zprávu naleznete v příloze.

 

Komentář ČSVE: Kraj Vysočina si tímto způsobem zkouší léčit svoje černé svědomí vůči obnovitelným zdrojům energie. Nabízí se srovnání: Kraj Vysočina s velkou pompou a s využitím evropských dotací umožní postavení cca 15 bioplynových stanic s celkovým instalovaným výkonem cca 7MW. Přitom potenciál kraje Vysočina ve větrné energii je téměř 190MW instalovaného výkonu! I kdyby Kraj Vysočina umožnil realizaci pouhého zlomku této hodnoty v podobě větrných elektráren, přispěl by k bilanci výroby energie z OZE mnohem více a bez dotací. Argument o zachování "nedotčené krajiny" je ryze účelový. Velkoplošné haly a sila zemědělských družtev jsou v krajině přinejmenším stejně dobře patrné jako subtilní větrné elektrárny. O přítomnosti množství stožárů mobilních operátorů nemluvě.

» Více informací naleznete v přiloženém souboru – pro stažení souboru klikněte na ikonu vedle nadpisu článku nebo klikněte zde.

Média




Partneři