Systém natáčení strojovny

V závislosti na směru větru se natáčí celá celá strojovna včetně rotoru větrné elektrárny. Celá strojovna je usazena na otočové kuličkové ložisko. Vnější klec tohoto ložiska je přišroubována ke stožáru a na vnějším povrchu je vytvořeno přímé ozubení. Vnitřní klec je připevněna k nosnému rámu strojovny.
Na nosném rámu jsou elektropohony, které dle pokynů řídícího systému natáčí se strojovnou doprava či doleva. Tyto elektropohony jsou dle velikosti elektrárny ve strojovně v počtu 2, 4 či 6 kusů.
Elektropohon je složen s elektromotoru o výkonou 2 – 2,5kW, několikastupňové planetové převodovky a pastorku.
Tyto elektropohony ale nejsou schopny zachytit zatížení, které vzniká stále se měnícím směrem proudění větru a otáčejícím se rotorem, jenž vyvolává gyroskopický moment. Nejčastěji je jako konstrukčního řešení tohoto problému použito čelisťových brzd, které po požadovaném natočení gondoly zaaretují danou polohu sevřením vnitřních čelistí kolem odpovídajícího vnějšího disku umístěného na vrcholu věže.
 
Elektropohon natáčení strojovny větrné elektrárny. Elektropohon je přišroubován k rámu strojovny, pastorek zabírá do vnější klece otočového ložiska. Tyto pohony bývají na instalovány v počtu 2, 4 či 6.
 
Elektropohon  natáčení strojovny větrné elektrárny. Jedná se o elektromotor o výkonu 2kW, čtyřstupňovou planetovou převodovku, výstupní hřídel uložený ve válečkovém ložisku a pastorek.
 
 

Vzdělávání




Partneři