Děti si hrály s větrnou energetikou

Sorry, this article is available only in Czech version.

V neděli 26.dubna se uskutečnil Den Země na Chaloupkách. Chaloupky je školské zařízení pro ekologickou výchovu dětí, které je situována v obci Nová Brtnice kousek od Třebíče (cokoliv více o jeho velmi aktivní činnosti se dozvíte na www.chaloupky.cz). V letošním roce byl Den Země pořádán se zaměřením na energie. Česká společnost pro větrnou energii zde tedy vystoupila jako propagátor energie z větru.

ČSVE zde zastupoval J. Špičák se svým seminářem. Do místnosti, která byla přidělena větrné energii, byl nainstalován vítr i funkční model větrné elektrárny a příchozí rodiče i děti měli za úkol na modelu zkoumat, kolik lopatek rotoru je výkonnějších. Mohli na model nasadit 2, 3, 4 či 6 lopatek vlastní výroby a pak jsme podle rychlosti otáčení, či měřením proudu a napětí odvodili co je lepší. A aby se při plnění tohoto úkolu mladší návštěvnicí nenudili, měli jsme pro ně připraveno ještě větrné bludiště a omalovánky větrné elektrárny. Pro rodiče a starší děti se na plátno průběžně promítala prezentace se zajímavými obrázky a údaji, rozdávaly se informativní materiály o větrné energii a časopis Větrná energie a byli jsme připraveni zodpovědět jakékoli otázky z oblasti větrné energetiky.

V přízemí domu mohli návštěvníci ještě shlédnout výstavu nástěnných plakátů o větrné energetice, kterou vytvořil Ústav geoniky AV ČR.

Celkově se celý Den Země vydařil, počasí přálo a my jsme byli překvapeni, kolik lidí si našlo cestu na takto „odlehlou základnu ekologie“. Trochu více o atmosféře dané akce se snad dozvíte i z přiložených fotografií.


(kliknutím fotografii zvětšíte) 

 

         

 

         

 

         

 

         

 

    

Events




Partners