Převodovka větrné elektrárny

Převodové ústrojí u větrných elektráren bývá velmi rozmanitých konstrukcí. Zaleží na typu větrné elektrárny. Vždy se ale jedná o velmi namáhanou součást, protože zatížení od rotoru je velmi kolísavé. A při některých větrných poryvech, mývají rázi od rotoru několika násobně větší velikost, než je standardní provozní zatížení. Převodovky pro pro větrnou elektrárnu musí být navrhována s velkým koeficientem bezpečnosti.
 
Velmi důležitou vlastností převodovek pro větrné elektrárny je také její tichost. Aby bylo dosaženo tiché hodu, bývají kola kalena, cementována a nitridována. Povrch zubů pak broušen.
 
Převodovka musí být schopna pracovat v rozmezí teplot -40°C až +45°C (někdy i více).
 
 
Výkony do 50kW
U takto malých výkonů mývá vrtule pracovní otáčky v rozmezí 40 – 80 ot/min. Dle použitého generátoru pak bývá převodový poměr cca 1:12 – 1:25. Nejčastěji je převodovka navrhována s čelním převodem se šikmými zuby. Občas se používá i převodovek planetových. Tento typ převodovek se ale při provozu více zahřívá a nastává problém s jejich chlazením. U těchto malých elektráren se nedělala nucená cirkulace vzduchu ve strojovně, protože tím by se větší procento vyrobené elektrické energie ihned spotřebovala na provoz ventilátoru.
 
 
Výkony nad 500kW
Pracovní otáčky vrtulí se v tomto segmentu pohybují 5 - 20ot/min. Generátory pak dle typu mají pracovní otáčky 1000, 1500 či 3000. Převodové poměry jsou pak 1:70 – 1:200. Pro přenesení několikamegawattového výkonu při daném převodovém poměru a zachování kompaktních rozměrů,  se volí několika stupňová planetová převodovka. Nebo někdy kombinovaná několika stupňová převodovka, kdy první stupně bývají planetové a poslední jeden či dva stupně jsou koaxiální.
Převodovka větrné elektrárny od firmy Bosch-Rexroth s označením Redulus GPV pro výkon 2MW. Jedná se o dvoustupňovou planetovou převodovku s výstupním koaxiálním stupněm.
 
Ta stejná převodovka jako na předchozím obrázku. Tentokráte ve skutečnosti. Představu o velikosti si můžete udělat při porovnání s technickým pracovníkem. Její hmotnost je přibližně 15.000kg.

Education




Partners